Lucian Morar în greva foamei, in fața ministerului sănătății

Lucian Morar, primarul orașului Ulmeni, județul Maramureș,  și-a anunțat printr-o scrisoare la redacția ,,paginadetransilvania.ro”, greva foamei ,în care va intra începând de astăzi 15 aprilie 2019, în fața ministerului sănătății .

Acesta fiind nemulțumit de lipsa stațiilor de ambulanță pe raza orașului Ulmeni și localităților din împrejurimi ,a trecut la gesturi extreme. Lăsându-și soția însărcinată în 5luni și riscându-și sănătatea, L. Morar este decis să ducă această luptă până la sfârșit pentru binele comunității.

În oraşul Ulmeni a existat stație de ambulanță, încă de pe vremea când era comună, iar în anul 2005 a fost desființată. Orașului Ulmeni, județul Maramureș îi sunt arondate un număr de 7 sate: Tohat, Chelința, Țicău, Arduzel, Someş-Uileac, Vicea, Mânău, iar pe traseul Baia Mare – Ulmeni nu există nici o substație a Serviciului de Ambulanță Maramureș, care să deservească cu maximă operativitate urgențele din orașul Ulmeni și localitățile mai sus menționate. Mai mult decât atât, nu există nici un spital în această parte a zonei Someș – Codru, cea mai apropiată unitate spitalicească fiind la Baia Mare, la o distanță de aproximativ 50 km. (sursa Pagina de Transilvania )

“Sunt siderat de decizia Ministerului Sănătăţii, comunicată public prin canalele media județene cu prilejul inaugurării Laboratorului de Radioterapie cu Energii Înalte, de a înființa o stație de ambulanță în comuna Ariniș, județul Maramureș, în condițiile în care U.A.T. ORAȘ ULMENI a început acest demers justificat în anul 2011 și nu a primit răspuns favorabil. Am transmis solicitări privind înființarea unei stații sau substații de ambulanță în orașul Ulmeni, județul Maramureș, începând cu anul 2011, înregistrate cu nr. 2111/10.03.2011, nr. 3893/09.06.2011, nr. 3657/17.06.2015, nr. 3621/17.10.2015 (le anexăm prezentei)” – Lucian MORAR, primarul oraşului Ulmeni.

Comunitatea din Ulmeni are un număr de 7.474 persoane, din care 1.750 sunt de naționalitate maghiară și aproximativ 1.900 sunt persoane de etnie romă. Comunitatea romă se confruntă cu următoarele situații: diferite dizabilități, boli cronice, boli aflate în faze terminale care necesită tratamente paleative, graviditate, vârsta a treia, vârsta sub 5 ani, familii monoparentale, persoane singure, care solicită foarte des serviciul de ambulanță. Încă din Antichitate, oamenii au fost supuși discriminării, deși Declarația Universală a Drepturilor Omului din anul 1948 proclamă în primul articol faptul că “Toate ființele se nasc libere și egale în demnitate și drepturi.” (paginadetransilvania.ro)

I. M. Godenca pentru diasporaunita

 

Leave a Reply