,, De ocolit prin Maramureș! Kitsch, trafic, gunoaie, steril, păduri de cioate”

,,,De ocolit prin Maramureș! Kitsch, trafic, gunoaie, steril, păduri de cioate”

Acesta este titlul unui articol publicat recent în ziarul ,,Graiul Maramureșului”, de către Alexandru Roja  (photo)

Maramureșul este una dintre cele mai iubite și vizitate zone din România și din Europa. Este locul magic de care s-a îndrăgostit orice trecător străin, de la Regele Charles II,  William Blaker care a și scris o carte despre Maramureș și mulți alți străini care vizitează plaiurile cu orice ocazie, sau alții care s-au stabilit acolo.

Tradițiile, portul cultura,  arhitectura și plaiurile Maramureșene sunt unicate și păstrate de secole întregi și duse mai departe de copiii noștri.

Graiul Maramureșului este probabil cel mai mare ziar regional și nu este admis să permită asemenea articole scrise de ,,drogați ” în scopul defaimării  locului.

,,Prima observație ar fi să ocoliți, pentru neuronii dvs. setați pe vacanță, rutele cu trafic masiv. La acest moment se circulă dificil, în coloană, pe ruta Vișeu-Borșa, la fel pe firul Ruscova-Poienile de sub Munte. Nu tot timpul, ba poate nu e numai din cauza noastră, poate contribuiți și dvs. Sighetul este iar infernal. Dar nu ignorați atenționarea de a nu intra în Baia Mare între 8-9 dimineața sau să ieșiți la 3-4 după-amiaza. Ceea ce ne amintește de lipsa mult promiselor centuri ale orașelor. Apoi, încercați să ocoliți locurile unde “belvedere” înseamnă ceva peiorativ, o ironie. Ieșirea din Baia Mare pe lângă groapa de gunoi, să zicem, cu norii de ciori și gunoaiele la drum. La fel, dacă puteți ocoli rutele cu cartierele romilor, gen Ponorâta, Chelința etc, ar putea fi pentru binele autoturismului dvs.” (Graiul Maramureșului)

Acesta este un fragment mic din articol, dar dacă facem un rezumat, sfatul autorului este să nu pășim în Maramureș.  Probabil acest individ nu a ieșit niciodată din județ,  sau măcar din Baia Mare,  de unde pretinde că este .

Rușine Graiul Maramureșului și Rușine Alexandru Roja

 

J.M. Godenca pentru Diaspora Unită

Leave a Reply